Legg Hop.no til dine favoritter Sett Hop.no til din startside Send en e-mail til: gunnar@hop.no Kontaktinfo
 
Hjem | Om oss | Ta kontakt  
 
 
Parken Terrasse
Perestranda
Håvåsen Panorama
Midtbergveien 1
Dynamittskjæret
Kvamskogen
Løbergsaleen
Bøifoten
Investorinformasjon
Kjøpe tomt
Budskjema
Les før du gir bud
Kjøpe hytte
Mer om området
Fotogalleri
Bøifoten
Obzor Beach Resort

Området

Tingvoll kommune ligger på Nordmøre, som er den nordligste delen av Møre og Romsdal fylke. Innenfor en radius på vel 50 km i luftlinje fra kommunesenteret i Tingvollvågen finner vi byene Kristiansund og Molde, samt regionsenteret Sunndalsøra.

Areal: 337 km2
Strandlinje: 162 km
Høyeste fjelltopp: Smisetnebba 1.175 m.o.h.
Folketall: 3.140 pr. 1.1.2002
Kommunesenter: Tingvollvågen med ca. 1.100 innbyggere
Folk som bor i Tingvoll kommune kalles Tingvollgjeldinger.
Ytre del av kommunen kalles Straumsnes, mens vi i midtre deler har bygdene Gyl, Torjulvågen og Vågbø. Innerst ligger Meisingset.

Tingvoll kommune er en vel 5 mil langstrakt kommune avgrenset av djupe fjorder på begge sider. Halvparten av landarealet er produktiv skog, og de høyeste toppene inn mot Sunndalsgrensa stikker så vidt over 1000 meter. I ytre strøk faller toppene ned mot 500 meter. De fleste bygdene og størstedelen av jordbruksarealene ligger på lavereliggende eid på tvers av halvøya. Tingvollvågen ligger midt i kommunen, og omtrent midtveis mellom Sunndalsøra og Kristiansund. I tillegg til sentrale kommunale funksjoner, finnes det her videregående skole, forskningsinstitusjonen Norsk senter for økologisk landbruk, møbelstoffprodusenten Sellgrens veveri og et variert vare- og tjenestetilbud.

Kommunen ligger i "midtre strøk" av fylket, og har derfor gunstige klimaforhold. I de sørvestvendte lauvskogsliene mot Tingvollfjorden finnes noen av fylkets mest verneverdige edellauvskogsområder, det vil si skoger med alm, hassel og andre varmekjære trær og planter. Flere plantearter har sin nordgrense i verden i disse områdene. Verdens nordligste eikeskog ligger på Eikrem.

Kommunestyret har 25 representanter, og er ledet av ordfører Kristin Sørheim fra Senterpartiet. Her kan du sjekke ut hele den politiske organiseringen.

Jordbruk, skogbruk og fiske sysselsetter nesten 20% av de yrkesaktive i Tingvoll. 30% jobber innen industri og håndverk, mens 50% er sysselsatt i privat og offentlig tjenesteyting. Kommunen er største arbeidsgiver, mens den største private er Hydro Aluminium Sunndal med nesten 100 ansatte i Tingvoll. Det er også noe pendling til og fra Kristiansund og andre nabokommuner.

Tingvoll er også selverklært økokommune. Dette betyr at kommunen forplikter seg til å utvikle et samfunn som er i vesentlig bedre balanse med natur og miljø enn det som er tilfelle i dag. Hensynet til en bærekraftig utvikling skal vektlegges i all planlegging og i alle avgjørelser og virksomheter. Samtidig skal innbyggerne trekkes med i planlegging og samfunnsutforming i større grad enn det som er lovpålagt.

Reiselivet er sparsomt utbygd. Det betyr at du ikke finner store hoteller her, men i stedet for muligheter til å leie eller bygge en hytte ved sjøen, fiske på fjorden eller rusle rundt i det mangfoldige og rike natur- og kulturlandskapet vårt.

Fra Tingvollvågen trenger vi vel 45 minutter til Kvernberget og vel 60 minutter til Årø lufthavn, begge stamflyplasser med flere avganger daglig til de største byene i Norge. Europaveg 69 (kyststamvegen mellom Bergen og Trondheim) går på tvers av kommunen i ytre del. Fra Kristiansund går riksveg 70 over Tingvollhalvøya til Sunndalsøra og Oppdal. Her er det flere daglige bussavganger til og fra jernbanen på Oppdal.

Ting å se / Ting å gjøre i Tingvoll kommune

Årsundøya og Langøya:
Ytterst i Tingvoll kommune ligger Årsundøya og naboøya Langøya, ca. 5 minutter med båt i fra fastlandet. Årsundøya er størst av øyene og har en strandlinje med sandstrender, steinete viker og flotte svaberg. Frodig skog og utmark der vill-sau og bufe går fritt, gir øya et flott kulturlandskap. Det er rik og variert natur med alt fra skogbevokste åser til lune intime viker. Det er i dag ett gårdsbruk med 5 fastboende mennesker på øya. Beboelse kan dokumenteres helt tilbake til steinalderen ved funn av redskap og gjenstander. Vikingene gravla sine krigere på øyene etter slaget på Rastarkalv. Under 2. verdenskrig var det tyskernes tur til å okkupere øya. De bygde bl.a. Årsundøya kystbatteri. Driverne av Årsund gård har utleiehytter på østsiden av øya, og der er det også gjestebrygge med strøm og vatn for tilreisende båter. Det finnes en lekeplass for barn og grill-plass for besøkende. Det offentlige fri-luftsområdet sørvest på øya er et eldorado for båtfolk. Der er det flotte badestrender som er verdt et besøk.
Omvisning på Kystbatteriet og transport til/fra øya kan avtales på tlf. 71532737/mobil 91197104.

Straumsnes bygdemuseum:
Museet ble stiftet i 1921 av folkeminnnegransker og lærer Edvard Langset (1867-1924), og inneholder hans samling av historiske ting. Museumsbygget "Minna" ligger på Grimstad i Straumsnes. Straumsnes bygdemuseum er et gardsmuseum i vid forstand. Museet eier den gamle husmannsplassen "Haugen" hvor det ble drevet butikk på Kanestraum. I en årrekke var det drevet handel i området og det er den delen det er lagt vekt på. 6 gamle bygninger er senere flyttet til Haugen, bl.a. et fjøs med kornlåve, ei
smie og eldhus, stabbur og prestestue. Museet har ei betydelig samling av tekstiler og har museet har tatt vare på gamle "Strømsnessets almueboksamling" som inneholder 800 verdifulle gamle bøker. Museet eier eller flere gamle bygninger på Grimstad, og har flere Geitbåter av ulik størrelse. Museet har ulike tilstelninger sommertid og det er mulighet for å få omvisning.

Bautasteiner på Aspa:
Det er tre bautasteiner på Aspa. En stein er ca. 6. meter høy, mens to er litt lavere. Vi kjenner ikke til funksjon og formål til bautasteinene som sannsynligvis er fra før Kristus. De har sannsynligvis hatt funksjon i en eller annen gudedyrkelse. Bautasteinene ble i 1997 kåret til Tingvoll kommunes kulturminne. I nærheten av bautasteinene er det gravhauger som sannsynligvis er fra jernalderen, 500-1000 år etter Kristus. Stedet Aspa har også en rik historie. Her holdt en av de mektigste ætter i senmiddelalderen til. Ætta hadde sterke forbindelser til Erkebispesetet i Nidaros, og var på Olav Engelbrektsons side da han flyktet fra Norge i år 1537.

Eikeskogen i Straumsnes:
Boksaspa og Eikrem i Tingvoll har verdens nordligste større bestander av eik. Navnet Eikrem er trolig 1500-2000 år gammelt, og kanskje det nordligste stedsnavnet i Norge som er avledet av eik. Eika kom til Norge for vel 8000 år siden, hadde sin største utbredelse i yngre steinalder og bronsealder. Dagens eikeskog kan ha vært i Tingvoll i mange tusen år, og det er derfor naturlig at vi har 5 eikeblad i kommunevåpenet for Tingvoll. Eikeskogen på Boksaspa er foreslått vernet som naturreservat,
mens det større kulturlandskapsområdet på Eikrem best kan forvaltes gjennom aktivt landbruk og bevisst skjøtsel. Eikebestandene på Eikrem var trolig uthogd på begynnelsen av 1800-tallet i forbindelse med eksport av tømmer til skipsbygging. Det står noen få trær med stammediameter 80-100 cm, og disse synes å være bortimot 200 år gamle. Vi har derfor ingen skikkelig gamle eiketrær i området, jf. utsagnet om at "Eika lever i 500 år, og dør i 500 år". Det har ikke vært noen større bruk av eik fra dette området i nyere tid. Men bestanden er voksende, og med framtidsrettet pleie kan både naturmangfold og lokal verdiskaping få glede av eika i Tingvoll.

Muséet i Tingvollia:
En avstikker fra riksveien fører deg opptil museet i Tingvoll. Tunet er utskilt fra den gamle garden Lia, i dagligtale Tingvollia. Tingvoll museum er et særpreget og levende museum. Prinsippet er så visst ikke "Se, men ikke røre!".Tvert i mot, her skal du oppleve, og gjerne være med og gjenskape aktiviteter fra historien. Du lærer å sette fyr uten fyrstikker, bli med på utmarksturer, studere våre damanlegg og se utnytting av vannmotorer eller hestevandring. En rundtur viser deg oppgangssag, kvern, skole og kommunesal, smie, stabbur og butikkutstyr av alle slag.

Tingvoll kirke:
Tingvoll kirke ligger høyreist og mektig ved fjorden. Steinkirken i romansk og gotisk stil ble bygget for over 800 år siden som fylkeskirke. Runesteinen i korveggen forteller at Gunnar «gjorde dette huset». I veggene er det et omfattende gangsystem, muligens til liturgisk bruk, noe som er enestående for kirkebygg i Norden. En utvendig balkong utvendig høyt oppe på korveggen gjør også kirken spesiell. Interiøret er rikt. Prekestolen er fra senrennesanse med figurer i særpreget spansk barokk. Altertavle og et epitafium er skåret i barokk. Andre stilarter og perioder er også representert. I kirkeskipet fins kalkmalerier fra middelalderen, og våpenhuset har innvendige barokkdekor. I våpenhuset fins det flere monumenter med spesielle innskrifter og utsmykking. Kirketunet er valgt til kommunens tusenårssted, som et tegn på at området har vært et viktig samlingssted gjennom århundrer. Om sommeren er det gudstjeneste annenhver søndag. Sommerkonsertene holdes hver lørdag kl. 17.00. Kirken står åpen om sommeren i vanlig arbeidstid. Omvisning kan avtales.

Gravhaugene på Røttingsnes:
Gravhaugene på Røttingsnes er det største gravhaugfunnet i Tingvoll. Gravene som ble gravd ut i 1910 av arkeolog Karl Rygh, er i fra ca. 800 etter Kristus. Rygh undersøkte i alt 8 graver. Gravene inneholdt bl.a.: steikepanne m/skaft, linhekle, handteinshjul, flere knivblad, et stykke av et sigdblad, bruddstykke av ei saks, fire-sida hein, et stykke flint, skålforma spenner av bronse med nåler av jern og 27 glassperler. Av levninger ble det kun funnet et kjakebein med noen tenner. Det ble også funnet en bronsenøkkel, ei øks av jern, reimspenne av jern, rester av både en skjoldbue og en sverd-slire. Man fant også rester av båter i gravene, som de døde ble gravlagt sammen med. Det er nokså sikkert at grav nr. 5 var ei kvinnegrav, ut i fra de funnene som ble gjort der, med bl.a. steke-panne, saks og linhekle. Menneskelig aktivitet på Røttingsnes går imidlertid mye lenger tilbake enn gravfunnene dokumenterer. Røttingsnes er den eneste steinalderboplassen vi kjenner i Tingvoll fra yngre steinalder (ca. 2000 år før Kristus.) Boplassen kom fram under nybrottsarbeid i 1922.

Hellemalingene ved Honnhammaren:
Ligger på Honnhammer 7 km øst for Tingvoll sentrum. Bergmalingene er ca. 5000 år gamle, og viser den gamle veide-mannskunsten på sitt beste. Tegningene hører til en eksklusiv gruppe bergkunst som er malt (tegnet) på fjellvegger og i huler, og som er svært sjeldne. Bergmalingene viser tegninger av elg, rein og laks. Selv om tidens tann merkes, må vi likevel undres over at fargen kan holde seg så lenge. Det er ingen som i dag vet med sikkerhet hvordan menneskene i yngre steinalder kunne lage slike tegninger med en slik holdbarhet. Vi tror at steinaldermenneskene malte motivene på berget for å få makt over dem, og på magisk vis forbedre fangstresultatet.

Kilde er Tingvoll kommunes hjemmeside og her finner du en annen lokal nettportal